La sortida es va organitzar conjuntament des dels departaments de Llengua Catalana i Llengua castellana.
Tots els nois i noies han llegit el llibre de l'escriptora Assumpta Montellà "La maternitat d'Elna" on es descriu el drama dels exiliats republicans i la tasca de la infermera Elisabet Eidenbenz que va crear en una casa de camp de la ciutat d'Elna, un espai de suport a les mares i els nens que estaven reclosos en els camp de concentració d'Argelers.
La pltaja d'Argelers va rebre 500000 exiliats republicans que fugien de la dictadura franquista.
Assumpta Montellà va explicar que havia entrevistat molt avis per conèixer la seva vivència a l'exili i una de les grans dificultats amb què es trobava en la seva investigació era el dolor que suposava per a aquestes aquestes persones haver de reviure aquesta etapa de la seva vida marcada per la tragèdia: mares que havien perdut els seus fills, homes que no sabien si podrien tornar a veure la seva família, nens que no tenien menjar... Misèria i molt de dolor.
Però la seva missió com a historiadora és fer conèixer el passat, perquè si el passat no es coneix és com si no hagués existit.
Platja d'Argelers on hi va haver un camp de concentració dels exiliats republicans. Fins a 500000 persones hi van viure en condicions infrahumanes tal i com podeu veure en aquestes imatges:
Per recordar aquestes persones que van haver de marxar per la guerra i per la instauració de la dictadura franquista vam fer un minut de silenci a la mateixa platja des d'on es contemplava la imatge de la muntanya del Canigó, encara nevat.
Després vam anar a Cotlliure, un poblet d'acollida, per visita la casa - Villa Quintana- on va viure el gran poeta Antonio Machado els seus darrers dies.
Tot seguit vam visitar la seva tomba on alguns alumnes van fer, com a homenatge- una lectura dels seus poemes
Villa Quintana, la casa on va viure Antonio Machado els seus darrers dies.
Tomba del poeta Antonio Machado a Cotelliure
Durant l'hora de menjar vam poder visitar el poble de Cotlliure.
Tot seguit vam anar al poble d'Elna on hi ha la casa on Elisabeth Eidenberg va desenvolupar la seva tasca humanitària. Gràcies a l'obra d'Assumpta Montellà s'ha converit en museu.
Estar a la Maternitat d'Elna va ser un moment molt emocionant.
base una visita mol maca i una visita mol interesan jo vais neja al 1937 i a casa no es plicabam res de to lu que pasaba de po
ResponElimina