dimecres, 23 de novembre del 2016

HALLOWEEN


 Halloween és una festivitat tradicional heretada de les celebracions d'origen celta que s'ha estès ràpidament arreu del món. Fa molts segles a la bretanya escosesa i Irlanda, el dia 31 d’octubre se celebra la festivitat de Samhain que coincideix amb el darrer dia de l'any segons els antics calendaris que la paraula gaèlica "Samhain" literalment vol dir "final de l'estiu". El dia que celebraven Samhain era, per tant, el dia de cap d’any . Samhain era el déu dels morts. Algunes fonts indiquen que en aquella època, s'encenien grans fogueres sobre les muntanyes per foragitar els esperits malignes. També es creia que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar, i anaven acompanyades de bruixa i esperits. Per això no s'encenia cap llum a les cases, i la gent es vestia com a bruixes o dimonis per tal que cap ànima volgués habitar el seu cos.
Amb l'arribada del cristianisme es va establir el primer dia de novembre  com a  Dia de  tots Sants. Moltes de les tradicions de Halloween es varen convertir en jocs infantils que els immigrants irlandesos portaren als Estats Units en el segle XIX. A partir d'aquí, la tradició, per la colonització cultural dels Estats Units d’America és va començar a estendre a la resta del món, i fins i tot ha arribat a absorbir els costums que portava associats el Dia De Tots Sants, passant alguna de les seves tradicions a la vigília.
Una de les tradicions més estesa és la del trick or treat (literalment, "broma o regal"). Els nens, disfressats per a l'ocasió, van de casa en casa demanant petits regals, com llaminadures (o, en algunes cultures, diners) fent la pregunta «trick or treat?». El trick («broma») és una lleu amenaça de dur a terme alguna trapelleria contra els propietaris de la casa si no es dóna cap treat («regal»).


Lubna Annouhi i Fanny Galeas




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada